lauantai 23. marraskuuta 2013

Pohjan pohdintaa, vol.1

Tällä kertaa kirjoitan tulevan asuntomme pohjasta. Aihe on meille ajankohtainen, sillä meidän pitäisi lähettää arkkitehdille ajatuksiamme tulevasta pohjaratkaisusta. 

Nykyinen pohja

Ylläolevassa kuvassa näkyy asuntomme tämänhetkinen pohjapiirustus. Sokkeloa ja isoja huoneita... Keittiö on aivan koppero ja siellä ollessa tulee kyllä oikein ahdistus. Sisäänrakennetut kaapit vievät turhaa tilaa ja toisaalta ovat liian pieniä nykyisiä tarpeitamme ajatellen. Kylppäriä (tai siis suihkua ja WC:tä) ei ole myöskään koolla pilattu...

Pohja0

Tämä on riisuttu pohja, joka on myös enemmän mittakaavassa kuin tuo ylläoleva. 
1. Asunnon kantavat palkit
2. Ikkunasyvennys, jonka alla patteri. Näyttää olevan "kiinteä" eli ei todennäköisesti myöskään purettavissa
3. Putkien ja hormistojen kulku
Asunnossamme on ikkunoita kolmeen suuntaan - läpi talon ja myös tuon "lännessä"sijaitsevan palkin vasemmalla puolella oleva kapea ikkuna

Pohja1

Kuten aikaisemmin olen kirjoittanut, on meillä toiveena järkeistää pohjaa ja poistaa turhat hukkaneliöt. Tiloilta toivoisimme makkareiden ja olkkarin lisäksi kodinhoitohuonetta, kylppäriä ammeineen, WC:tä, työtilaa ja lisäksi keittiötä. Tyttö toivoo myöskin parvisänkyä, jonka ajattelimme toteuttaa parviratkaisuna, koska huonekorkeus sen sallii (290cm).

Koneellemme on tallennettu 60 erilaista pohjaa, mitä olemme tähän mennessä saaneet aikaan. Putkien ja hormistojen paikat määräävät keittiön ja märkätilat. Olemme miettineet myös sellaista ratkaisua, jossa keittiön ja kylppärin paikkaa vaihdetaan tai jopa niin, että kylppäri tulisi keittiön taakse (kirjoitan näistä muista vaihtoehdoista myöhemmin). Kunpa joku osaisi antaa osviittaa siitä minkä verran kylppärin ja keittiön siirtäminen päittäin maksaisi. Mehän joudumme joka tapauksessa laajentamaan märkätiloja, joten mielenkiintoista olisi tietää miten kalliiksi muut vaihtoehtoiset ratkaisut tulisivat...

Ylläolevassa pohjassa keittiö ja kylppäri ovat suurin piirtein vanhoilla paikoillaan, tiloja on vain laajennettu ja WC eriytetty kylpyhuoneesta.

1. Eteinen, jossa 60cm syvät kaapistot vas puolella ja peili, penkki ja jonkinlainen säilytysratkaisu oik puolella. Eteisen päälle on tarkoitus rakentaa vierasparvi.

2. Keittiö. Tämä on yksi monista hahmottelemistamme keittiöratkaisuista. Miinuspuolena se, että tässä ei oikein ole ruokapöydälle tilaa, mutta suunnittelin, että keittiön niemekkeen päälle voisi mahdollisesti rakentaa tason, joka olisi tarvittaessa esille vedettävissä ja näin ollen ruokapöydästä tulisi huomattavasti isomman kokoinen (jopa tuplapitkä, jos tämän hyvin osaisi toteuttaa). Niemekkeen alle takanpuoleiselle sivulle jätetään jalkatilaa, jotta siinä voi istua niemekkeen ääressä mukavasti. Tämä ratkaisu on ajateltu erityisesti arkea silmälläpitäen. Niemekkeen vastakkaiselle seinälle toivoisin täyskorkeat kaapit tekniikalle. Tämä ei kuitenkaan taida onnistua, ellei sijiota liettä ja allasta niemekkeeseen... Liettä minä en ainakaan niemekkeeseen halua, enkä kyllä oikein allastakaan... Jostain tullaan siis tinkimään :)

3. Vanhempien makuuhuone. Oviratkaisu vielä avoin. Lasiovet? Liukuovi? Joka tapauksessa haaveissa on, että tuo kodinhoitohuoneen kanssa yhteinen kaappirivi olisi käytettävissä sekä kodinhoitohuoneesta, että makkarista käsin. Tämä vaatinee liukuoviratkaisua ainakin makkarin puolelle. Kodinhoitohuoneessahan ei niin haittaa, vaikka rekit ja hyllyt olisivatkin näkyvissä. Tälläinen kaappiratkaisu olisi erityisen kätevä, koska esim. puhtaita pyykkejä ei tarvitsisi raahata huoneesta toiseen, vaan ne voisi jo kodinhoitohuoneessa laittaa paikalleen. Myös sängyn päätyyn olemme miettineet kaappeja, mutta niitä ei nyt ole tuohon piirretty.

4. Kodinhoitohuone, jossa pidempi kaappirivi makkarin kanssa yhteisesti ja lyhyempi kaappirivi on kylppäriä vasten olevalla seinällä. Allas ja yhdistetty pesu- ja kuivauskone tulisivat tuolle lyhyemmälle kaappiseinälle.

5. Kylpyhuone - kaksi suihkua ja iso "meikkipeili". Myös isompi kylpyamme mahtuu tähän. Oviratkaisu avoin.

6. WC. Pitääkö ovileveyden olla nykyisin myös invakäyttöön sopiva? Silloin erillisen WC:n kanssa saattaisi tulla tiukkaa...

7. Työtila. Toisella puolella (WC:n puolella) on vanhempien työtila ja tytön huoneessa olisi hänen työpöytänsä. Työpöydät voisi joko erottaa kevyellä seinä- /lasiratkaisulla tai ne voisivat olla yhtenäisiä (kannatan kevyttä erottamista). Työtilojen ja WC:n päällä olisi siis parvi. Ovet ovat jälleen iso kysymysmerkki - ehkä ovea ei tarvita ollenkaan työtilassa...

8. Tytön makkari, jossa seinäkaapistot ja työpöytä siis parven alla. Tyttö toivomuksista huoneensa suhteen olen kirjoittanut täällä. Oviratkaisu tässäkin tilassa on vielä täysin auki.

9. Olkkari. Olkkari tulee olemaan läpikulkutila, joten kalusteiden sijoittelu on haastavaa. "Itä"seinällä olevaan kaapistoon tulee varmaankin telkkarille paikka, joten jonkinlainen sohvanurkka siihen eteen olisi kiva. Kantavien palkkien ymärille voisi rakentaa kirjahyllyn. Ehkä myös takan eteen voisi jonkun nojatuolin sijoittaa...

Minusta tämä ratkaisu olisi aika toimiva, joskin pientä hiomista se vielä vaatii. Minuksenä tässä olisi läpikulkuolkkari, mutta muutoin tässä pohjassa olisi kyllä kaikki toivomamme toiminnot. Kuitenkin jostain syystä olen saanut päähäni, että kylppärissä olisi hyvä olla ikkuna ja sen takia haluamme siis pitää ainakin tässä vaiheessa myös muut vaihtoehdot mukana. Olisin kovasti kiitollinen, jos joku osaisi kertoa miten iso ja kallis homma kylppärin siirtäminen nykyisen keittiön paikalle olisi???

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti